Rapport från skogen.

Genom Värmlands skogar har vi rest för att hitta bevis. Nu börjar vi närma oss det och snart kommer vi bli kvitt ondskan som tagit över det sköna Värmland.
Anna Stjärnhök och Louse Uggla

Beerencreutz



Gösta Berlings Saga är inte bara en väldigt bra pjäs utan också en fantastisk bok. För er som inte har läst den. Gör det!
Jag läste nyss det sista kapitlet om Beerencreutz och det var fantastiskt bra. Bland det bäst jag läst. Och det säger inte lite.

Nu ska jag sova.

Godnatt!

//Beerencreutz

Amor vincit omnia

Paul Gustav Andreas Lidback

Så hette jag egentligen men Selma valde att döpa om mig för sin saga.

...eller Paul Gustav Andreas Lidback.

Jag var filosofen som förnekade guds existens. Det var den unga grevinnan Elisabeth Dohna som fick mig att föstå att mänskligheten inte var redo att dela det jag upptäckt.

Det jag visste var så hemligt att jag låste in det i en koffert och gömde det i Östa Ämterviks kyrka. Vid varje sekelskifte, på min dödsdag, skulle den öppnas och innehållet läsas. En snudig präst lär dock ha tjuvtittat någon gång under 1950-talet. Vad säger den store Jehova om det?

/Farbror Eberhard

Mössens Arbetssång

Här kommer et bildspel från Askungens Teaters Verkstad!
Håll musen på bilderna så får du fram texten!
Hela dan får, hon arbeta,  hon får jobba,  hon får streta,  putsa, diska, tvätta, damma,  varje dag är det detsamma  här hon putsar,  där hon sopar,  så snart dom inte ropar,  det är ju hon som knogar  tills hon blir alldeles virrig,  darrig, stirrig.  - Raska på nu, dumma flicka!
Vi ska sy och vi ska klippa,  vi ska göra, ska vi tippa  För den stora galakvällen  Så ska vi sy modellen,

Vi syr och släpper i den  och ett skärp av siden,  och flickorna på bal  bland gästerna i hundratal  de vackra flickor blir i Ekebys stora sal.

Sätt igång nu, skynda, ila  vi har inte tid att vila,  klänningen den ska vi klara,  ja, vänta lite bara...

[Mattias:]  - Ja, jag klipper till med saxen.  [Micke:]  - Och jag kan sy och tråckla.  [Mattias:]  - Låt du flickorna sy till den, du ska skaffa smycken.

Och den vackraste hon blir på hela kvällen.  Ja, den vackraste hon blir på hela kvällen.


Peace//  Cookie

Jägarstamp



Det stampar med klumpiga stövlar
i förstugången, det hojtar och svär,
det dunkar i golvet med jaktgevär!

" Det smällde och small, skall du tro, min tös,
och jössarna gnodde som fan va lös!

/ Fuchs Anders

Några tankar

Nu är det inte mycket tid kvar till premiären. Två och en halv vecka tror jag. Det känns lite konstigt. Så många tankar och känslor som rusar igenom min kropp varje dag nu. Inte för att jag har något emot det. Nej, jag bara uppmärksammar.

Idag var en tung dag. När jag säger tung menar jag ångestfylld. Men jag är en man som älskar dynamik och kontraster i allting så utan det bittra skulle jag inte kunna njuta av det ljuva...

Jag är lite trött nu. Tänkte bara att jag skulle dela med mig av det som ryms inuti mig för tillfället.



Hörs snart igen!

/David

Genomdrag, teknikövningar, Kavaljersbestyr.

Repetitionsarbetet flyger fram i en faslig fart. Nu, efter en veckas repetitionsarbete uppe på golvet väntar en litet genomdrag av första akten. Det ska bli spännande.

Själv är jag nöjd. Både Anna och Ruster börjar ta form i mig och jag gillar det. Igår gjorde jag min första teknikövning. Ett telefonsamtal med ett positivt besked. Det var fantastskt.

Gårdagen slutade med kavaljersbestyr. Denna gången var det Kusin Kristoffer som bjöd oss på Franskafton i offerlunden, med baguetter, rödvin och kära Örneclou tog med sin resegrammofon så vi kunde dansa lite också.
Allt i sann Kavaljersanda.

/Lina

Arbete...

Under ett rollarbete går man igenom en rad olika faser innan man till sist står där på scenen och ska vara "Färdig". Men man blir ju aldrig riktigt färdig. Rollen utvecklas hela tiden och varje gång man läser ett manus så hittar man nya ingångar och nya ideér.

Man går också igenom en massa faser av tankar och funderingar över sig själv, sin tillvaro och sin förmåga.
Om jag har tre lyckade uppträdanden och ett lite sämre så är det alltid det sistnämda jag lägger på minnet. Vad var det som gick fel? Hur kan jag ändra på det så att det blir bra? Har jag egentligen något på scenen att göra?

Även om jag oftast känner att jag hellre skulle vilja dö än att sluta med teatern så betyder inte det att varje repetition eller övning är underbar eller ens positiv. Jag kan ha en väldig ångest över saker som jag ska göra dagen efter och därför inte kunna sova ordentligt om ens alls. Ändå ska man göra sitt bästa för att dagen efter vara pigg, glad, effektiv och ha kontakt med sina känslor, substitutioner och annat.

Jag har tvingat mig själv till att göra en teknikövning den här veckan. Jag ska göra den fast än hela min kropp och mitt väsen skriker "NEJ!!!". Jag stressar alltid upp mig. Oftast visar sig min oro vara obefogad och allt går fint. Men trots detta så är jag ändå precis lika orolig gången efter och gången efter det och så vidare...

Imorgon ska Baron Adrian göra entré. Jag har ingen som helst aning om hur det kommer att gå. Jag vet bara att min tillfälliga mundering kliar nått fasansfullt och är extremt jobbig att ha på sig. Men vad gör man inte för konsten?...

Det här blev ett litet mer personligt inlägg än dom flesta andra här men ibland behöver man bara få ur sig saker.


P.S
För er som tycker att ni har mycket anteckningar i era manus. Såhär kan en sida i Börje Ahlsteds manus se ut

Godnatt
//J.S

Sillmjölkar

HAHA!! Där fick de så de teg. Ingen kan stoppa den mäktiga kraften från Christian Bergh! Speciellt inte några sillmjölkar från filmlinjen.



/Christian Bergh

Videoinlägg: Kavaljers Kuppen Del 2

Så här slutade äventyret...Eller?

 

Länge leve Gösta Berling!!!

//Mannen bakom kameran


Videoinlägg: Kavaljers Kuppen Del 1

Dom tappra kavaljererna på Ekeby återtar det som så rättmätigt tillhör dom.

Del 2 kommer imorgon!

//Mannen Bakom kameran


Grevinnan Märtas årliga Berlin resa

Jaa då, även detta års visit i städernas stad har varit till sin belåtenhet med vackert väder och trevligt sällskap i form av den tyska Adeln! Gut, gut!

Jag har gjort vad som anstår mina intressen: skrattat, skojat, festat, druckit, dansat, flörtat och spelat, raffel raffel!

Och en dag när jag satt i stadsparken med mina väninnor höll vi på att bli översprungna av två karlar, ja, de va inte vilka karlar som helst inte, de va Björnjägare Anders Fuchs o Lille Ruster!  Det visade sig att de va på jakt efter den mytomspunna Berlinska Björnen! Haha ja, dom e för lustiga de dära kavaljererna!



Auf wiedersehen / Märta Dohna


Även tvåor har varit unga...




Det här med akrobatik kan vara svårt för en del.

//Baron Adrian

Hatkärlek

Just nu hatar jag teater och om jag kunde skulle jag plocka bort det från den här planeten. Tack.

/David

Påsklov?


Hej!
Nu så har alla på skolan påsklov men om man befinner sig i Linköping nu på tisdag så kan man se Överste Beerencreutz köra en kort stand up på Linköping comedy club!

 För mer info se:

http://www.lkpghaha.se/


//Ferdinand Uggla

Jag har varit klädd i armorerad kavaj.

Jag vet att du försöker gå förbi mig
men jag har för stor omkrets för dig.


/Majorskan

Madonna Mia! Är det där de berömda kavaljererna från Ekeby?

Repetitioner i full gång!
Klockan tre ska jag på bal hos majorskan tillsammans med min svärmor! Jag älskar att dansa!! Helst vals och francaise.

Först ska jag lyssna på Anna Maria Bildts valtal (IGEN! - ja, jag kan nog allt vad hon vill säga om EU vid det här laget! :) ) för att prata mer som mig själv....med italiensk brytning....en flicka född och uppvuxen i Italien som jag ju är! Så som det känns nu så kan kanske vissa tro att jag kommer ifrån antingen finland eller gotland! men it´s coming, it´s coming!

Folk har börjat få till så roliga röster och dialekter på sina karaktärer...

Jag är väldigt peppad inför detta projektet, det kommer bli så bra med alla specialeffekter och grejer... och i varje scen är det så mycket på spel, så mycket liv och rörelse..

så! dags att preppa inför repet kl 15!

ciao
/Emily / Elisabet Dohna





Omkollationering, påsklov och Berlin.

Arbetet har börjat komma igång ordentligt nu. Vi har redan varit uppe på golvet och jobbat med vissa scener och idag när vi hade en omkollationering så var det väldigt mycket mer energi och sjukt mycket roligare än förra gången. Även om det faktiskt var roligt förra gången oxå. Jag blir nästan lite avundsjuk på de som faktiskt kommer att få titta på föreställningen. Fast sen å andra sidan brukar jag bli sotis på de som spelar i föreställningar när jag tittar...
Det dumma i det hela är väl att vi ska ha ett lov mitt i produktionsarbetet. Ett välförtjänt lov (speciellt för Jets som har slitit så med WoMan nyligen) men ändå ett lite malplacerat lov.
Själv ska jag åka ner till Berlin, redan i morgon faktiskt, det ska bli så skönt. Och även om jag planerar att ha semester så vet jag att jag kommer ligga på den där filten i den där parken och läsa repliker, bestämma aktioner, scenmål och tänka igenom hur jag ska göra med ljussättningen. Men det är ju det jag tycker om att göra och har man en tysk öl brevid sig så blir det ännu roligare. Och ja, öl ska drickas, i sann kavaljersanda.
tschüss //Lina


I UNGDOMEN

Det glittar så gnistrande vackert i ån,
det kvittrar så lustigt i furen.
Här ligger jag lat som en bortskämd dotter
i knät på min moder naturen.
Det sjunger och doftar och lyser och ler
från jorden och himlen och allt jag ser.

Det är, som om vinden ett budskap mig bär
om lyckliga dagar som randas,
mitt blod är i oro, jag tror jag är kär
- i vem? - ack i allt, som andas.
Jag ville, att himlens och jordens allt
låg tätt vid mitt hjärta i pojkgestalt.




/ Fröken Nora Uggla

Hej!

Idag har jag repat 1800-tals danser till föreställningen, det var väldigt roligt och svettigt.
Vi har en ny danslärare, Mikael, han e bra. Han är sjukt lik Hanna, typ Hanna med skägg.
Sen repade vi scen 3, då blev jag helt plötsligt piga, JAAAA nu har jag två roller som inte säger nånting (nä, ja e inte bitter)

Tigrar är bäst
Over and out
Kakizzzz

<--- Svensk Tiger

Svettig Helg



UJUJ!
Efter fyllehaveriet på Fors i fredags så har det bara varit jobb den här helgen. Att plugga in en Bellmantext kan tyckas lätt men det finns vissa som bara vägrar att sitta. Nu har jag övat sen klockan 4 i morse och det händer ändå att jag tappar bort mig lite då och då i texten. Jaja skam den som ger sig!

Imorgon blir det en svettig dag full med arbete och repetioner. Känns inspererande att äntligen få sätta igång men även lite nervöst. Att sitta en hel dag med scenmål och aktioner när man inte ens vet om det övergripande målet är rätt är inte världens roligaste sak för nerverna men förhoppningsvis så ger det resultat. Om inte så är det bara att sätta sig ner och skriva om allting igen. Men men, vem behöver sova liksom?

Nu blir det en välförtjänt dusch och sedan tillbaks till aktionerna!

//Colonel Beerencreutz

BÖNDER!!

HAHAHAHAH!!!

Gösta och Kristian Berg rullade upp en stubbe från Lövens strand. Sedan hängde vi Major Sinclair utanför borg i cheap monday-dress.

Jag utlovade punsch ifall kavaljererna i ledning av Gösta hittade på sattyg (satans tyg..) och efter sattyget;  punsch blev det!!

På Fors så låste vi in kavaljererna och jag övertalade Gösta att spä ut punschen med apelsinjuice och vatten, samtidigt som vi delade på halva flaskan!

Kavaljer Anders Fuchs genomskådade det hela och frågade Gösta om punschen var ustpädd.  Jag frågade detsamma; "hur kan Gösta ens tänka tanken att spä ut punschen och missunna deras rättmätiga punsch?!?"

Sedan bannlyste kavaljererna Gösta för att ha spätt ut pusnchen!

HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHHA!!, Livet ler!
Sintram has tought you well my apprentice!!!




MISSHUMÖR, HAHAHAH!!!!

//Sintram på Fors

Kollationering

Vi har för första gången träffats (nästan) hela ensamblen, dvs Sharks (teater 2) och Jets (teater1) Elisabeth (regissör) och Christina (musiker och röstlärare) För att läsa igenom manuset.
Läsningen tog runt två timmar och manuset fick nu för fösta gången liv. Jag tror detta kommer bli ett skitroligt projekt.



Ryktena säger dessutom att Kavaljererna på Ekeby kommer härja på Katrinebergsfolkhögskola inatt...


Gösta Berling Bloggen Öppnad!



Så!
Välkommna till Katrinebergs teatertvåor Sharks blogg om uppsättandet av föreställningen "Gösta Berlings Saga" som kommer att ha premiär den 14 maj.

Dom två första dagarna så har vi haft lite manusgenomgång av vissa scener samt dragit igång med det övriga arbetet. Själv har jag plöjt igenom åtskilliga kapitel av boken för att få tag i nödvändig fakta om mina karaktärer. Jag har en hel del kvar men jag antar att det bara är att läsa och anteckna tills ögonen ploppar ur och skulle det tråkigt nog ske så finns det ju talböcker.

Dagens youtubefilm:



Nu ska jag försöka få fason på den här bloggen!

Vi ses!

//Johan

RSS 2.0